Piroplasmose of Babesiose

Wandelen is leuk, ook voor uw hond. Jammer genoeg kunnen sommige insecten vervelende ziektes op u overbrengen maar ook op uw hond.Een van de grote gevaren is de teek, zeker bij langharige honden is een insect dan niet gemakkelijk te vinden. De belangrijkste risicofactor op besmetting is de tijd die de teek op de huid doorbrengt. De teek neemt er de tijd voor om zich vol bloed te zuigen. Hoe langer dat duurt, hoe groter de kans dat je besmet raakt. Teken moet je dus zo snel mogelijk verwijderen.

Controleer uw hond op teken

Een hond loopt een veel grotere kans om een teek op te lopen dan zijn baas. Honden lopen veel vaker door het struikgewas en komen op plaatsen waar mensen amper komen. Controleer je hond dus na iedere (bos)wandeling.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia die schade aanricht in de rode bloedcellen. Er zijn verschillende babesia-soorten die in verschillende gebieden voorkomen, zoals Babesia canis in Zuid-Europa, Babesia rossi in Afrika en Babesia gibsoni in Zuid-Azië. De parasiet wordt overgedragen door onder andere Dermacentorteken, zodat een dier ziek kan worden na een beet van een teek, waarbij de teek zijn met Babesia besmette speeksel in het dier brengt.

Bij de hond kan een Babesia-besmetting als volgt verlopen:

  • De incubatietijd (tijd tussen besmetting en ziekte) is 1 – 2 weken. De hond wordt sloom, wil minder of niet meer eten en krijgt koorts.
  • Later kan de urine rood (donker) verkleuren en de slijmvliezen worden bleek door bloedarmoede, ook kan de hond last krijgen van geelzucht. Als men er niet op tijd bij is kan de hond dood gaan aan de ziekte. Een enkele keer kan de parasiet ook schade aanrichten in de bloedvaten van de hersenen, waardoor afwijkend gedrag en afwijkende bewegingen of verlammingen kunnen ontstaan. Deze vorm van Babesiose komt echter zelden voor.

Over het algemeen kan een dier met de juiste behandeling en medicijnen goed van een Babesia infectie herstellen, maar bij de eerste verdenking van piroplasmose moet men zo snel mogelijk naar een dierenarts. In Nederland is de ziekte nog vrij onbekend (ook bij dierenartsen) maar er zijn in het zuiden van het land al besmettingen vastgesteld.

Adviezen ter voorkoming van Babesiose

  • Vermijd tekenrijke gebieden zoals kreupelhout en dichte bebossing
  • Onderzoek de hond grondig op teken aan het einde van de dag
  • Let op oneffenheden die aanvoelen als een wrat of pukkeltje
  • Verwijder de teek zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur
  • Verwijder de teek door met een pincet de kop dicht bij de huid vast te pakken en enige keren rond te draaien zonder de teek vooraf te behandelen met chemicaliën
  • Brand de teek niet uit en gebruik geen olie om de teek te verdoven
  • Desinfecteer na het verwijderen de beetplaats met jodiumtinctuur of alcohol 70%
  • Noteer de datum van de tekenbeet